Hatékony védőoltás
 
 
A kullancs-encefalitis (agyvelőgyulladás) elleni védőoltás igen hatékony, ugyanis évekig védelmet nyújt az aktív immunizálás. Az első védőoltást  kullancsmentes évszakban, télen vagy tavasz elején a legjobb beadni.

Az alapoltás 3 részből áll: az első injekciót egy hónap elteltével követi a második, a harmadik oltásnak pedig egy évvel a második oltást követően jön el az ideje. utána a védettség fenntartásához emlékeztető oltások szükségesek, melyből az első 3 év múlva, a többi emlékeztető oltás pedig 5 évente esedékes.

 
Alap- és emlékeztető oltás is igényelhető az orvosiban! Igény esetén receptet adunk és a gyermek beoltatható  az iskola orvosi rendelőben.
 

 A kullancsok apró, tojás alakú, 6-8 lábas vérszívó atkák.

Szaporodásuk minden fázisához vérre van szükségük, ezért fúrják be magukat a bőrbe. Főként a hajlatokat kedvelik, de gyakran a hajas fejbőrön is megtalálhatóak.

A kullancs fertőzött lehet vírussal, baktériummal vagy protozonnal, amit a csípés során juttat az ember szervezetébe.

 Jellemzően tavasz végén, nyár elején indul be a kullancsszezon. A világszerte ismert 720 kullancsfajból körülbelül 20 él Magyarországon, amiből 2-3 faj veszélyes az emberre. Egyikük a közönséges kullancs. Ez hordozza a legtöbb kórokozót és ez fordul elő nálunk leggyakrabban.  Az egyetlen emberre nézve halálos, kullancs által közvetített betegséget, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is a közönséges kullancs terjeszti, viszont jó az elővigyázatosság, mert a többi kullancs által terjesztett betegség sem kellemes. A maradék mintegy 17, Magyarországon honos faj az embereket kevésbé fenyegeti, egyedeikkel ritkábban találkozunk.

 
A kullancsok (minden fejlődési stádiumban) az avarban telelnek át. Aktivitásukat a talaj hőmérsékletének emelkedése (március, április) váltja ki, mely a tél kezdetéig (október, november) tart.
A kullancsok leggyakoribb tartózkodási helye a fű és alacsony bokrok, erdők, mezők, valamint patak- és folyóparti fák.
 
A kullancs vért akar szívni, ezért a bőrbe fúrja magát.
A csípés nem észlelhető, mivel a kullancs nyála érzéstelenítőt tartalmaz.
Ugyancsak a kullancs nyála tartalmazza a megbetegedést okozó vírust és baktériumot is, ha a kullancs fertőzött. Ebben az esetben a kullancs nyálával   ezek is az ember szervezetébe kerülnek és betegségeket válthatnak ki.
A kullancsok a kullancsagyvelő gyulladás vírusát vihetik át az emberre.
Szinte egész évben fennáll a veszély, hogy kullancscsípés következtében bárki a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás vírusával fertőződjék, amennyiben a megcsípett egyén szervezetében nincs ellenanyag.
 
A betegség első fázisa kb. 7 nappal a kullancscsípés után kezdődik és gyakran az influenzához hasonló tünetek jellemzik.
2-4 héttel később kialakulhat egy, az előbbinél súlyosabb fázis, az agyvelőgyulladás, magas lázzal.
Az esetek egy részében tartós elváltozások, bénulások maradhatnak vissza.
1-1,5%-ban a megbetegedés halálos is lehet.
Ez a veszélyes betegség jelenleg nem gyógyítható, de védőoltással megelőzhető!
 
A kullancsok által közvetített baktérium okozta fertőzések közül a Lyme-kór a legismertebb.
 
A kullancsok között sok a fertőzött. A betegség legjellegzetesebb tünete a gyűrű alakú piros kiütés, ami legkorábban 48 óra múlva jelenik meg a bőrön a csípést követően, de kialakulhat 2-3 hónapon belül bármikor.
 
A Lyme-kór lefolyását 3 szakaszra szokták osztani.
 
Az első szakasz a jellegzetes bőrreakció (5-10 cm-es gyűrű alakú, a bőrből enyhén kiemelkedő, gyorsan növő dudor) és influenzaszerű tünetek.
 
A második fázis a csípést követően kb. 1-4 hónap múlva kezdődik.
A bőrön piros duzzadt foltok keletkezhetnek, és idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki (agyhártya-, agyvelőgyulladás, bénulások, mozgászavar).
 
A harmadik fázis a késői betegség, ami a csípést követően több mint 4 hónap múlva jelentkezik
A nagyizületek fájdalmas gyulladása, memóriazavar, érzészavarok jellemzik.
Tapasztalt orvos a tünetek és vérvizsgálat segítségével rendszerint az első fázisban felismeri a betegséget. A kezelés a betegség minden fázisában antibiotikummal történik, amit hosszú ideig, átlag 4 hétig kell szedni.
 
Ez ellen a betegség ellen nincs védőoltás.
Ha valakit kullancs csíp, nem kell azonnal orvoshoz rohanni, a kullancsot bárki kiveheti.
A fertőzés kialakulásához idő kell, ezért mielőbb el kell távolítani a kullancsot.
A csípésre kialakuló helyi reakciót (5cm-nél kisebb viszkető, nem gyűrű alakú bőrpír, mely 1 hét alatt elmúlik) nem szabad a Lyme-kórral összetéveszteni.
 
Gyanú esetén jól képzett szakorvoshoz kell fordulni.
Lyme ambulancia található a fővárosi László kórházban.
 
    
Védekezés:
 
-         Megfelelő öltözék: a szabadban lehetőleg világos színű ruhát viseljünk, mert ezen könnyű észrevenni a ránk sodródott kullancsot. Célszerű hosszú szárú nadrágot hordani, és szárát a zokniba belegyűrni.
-         Kémiai kullancsriasztók: bőrünkre fújva távol tartják tőlünk az élősködőket.
-         Testszemle: a nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át testünket, kullancs után kutatva, főleg fejbőrünket és hajlatainkat ellenőrizzük különös gondossággal.
-         Ruharovancs: a szabadban hordott ruháinkat mossuk ki az újabb felvétel előtt.
-          
Szakszerű eltávolítás
 
 
Ha minden elővigyázatosságunk ellenére kullancs fúródott a bőrünkbe, minél előbb el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a fertőződést!
Erre csupán néhány óra áll rendelkezésünkre, mivel a kullancs az első órákban csak vért és nyiroknedvet szív. 4 –6 óra elteltével éri el a kapilláris ereket, falukat átvágja, és a kiáramló vér megalvadását gátolva közvetlen kapcsolatba kerül áldozata érrendszerével. A kórokozók így a test bármely részére eljuthatnak.
 
A kullancs eltávolításához ne használjunk semmilyen „izgató”, ártó anyagokat, mert ezek a kullancsot „hánytathatják”, így a fertőző vírusok, baktériumok nyílt bőrsebünkbe kerülhetnek.
A kullancsot csipesszel távolítsuk el, majd a sebet fertőtlenítsük!
 
Forrás:ÁNTSZ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgorvosi.blog.hu/api/trackback/id/tr1001880040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása