Meningococcus fertőzések

A meningococcus név egy baktériumfajta neve (Neisseira meningitidis).

A meningococcus betegség a meningococcus baktérium által okozott súlyos fertőzés, ami az agyhártyák gennyes gyulladásától sok szerv károsodásához vezető szepszissel is járhat.  A Neisseira meningitidis baktériumnak legalább 13 szerotípusa fordul elő, melyek közül 5 (az A, B, C, Y, W-135) szerotípus okozza a megbetegedések legnagyobb hányadát.

A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó. Magyarországon évente 50-70 esetet jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A meningococcus baktériumokat a nyál közvetíti, emberről-emberre terjed, cseppfertőzéssel - köhögéskor, tüsszentéskor, csókolódzáskor - hasonlóan sok más légúti kórokozókhoz. Könnyen terjed egyik emberről a másikra, ezért kapta a betegség a megkülönböztető nevét: járványos agyhártyagyulladás. Zárt közösségek (óvoda, iskola, kollégiumok, laktanya diszkó, szórakozóhelyek) megfelelő feltételei a járványos terjedésnek, emiatt, kisgyermekek és kamaszok között fordul elő leggyakrabban.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A véráramba került kórokozók nagy gyorsasággal szaporodni kezdenek és olyan mérgező anyagok termelődnek, melyek a hajszálerek elzáródásához és fontos szervek vérellátásának romlásához vezetnek, a bőrön és egyes belső szervekben bevérzések, majd elhalások keletkeznek, a keringés összeomlik. A betegség órák alatt kialakulhat és igen gyorsan halálhoz vezethet.

A leggyakoribb tünetek a magas láz, levertség, végtagfájdalom, kiütés (gombostűfejnyi bevérzések), fejfájás, tarkó kötöttség. Csecsemőknél a koponya csontosodása még nem fejeződött be, nálunk a kutacs domborodása a jellegzetes tünet, tarkókötöttség ritkábban alakul ki. Megfelelő orvosi beavatkozás nélkül sokk (keringési elégtelenség), kóma (eszméletvesztés) alakulhat ki, mely gyakran halálhoz vezet.

A betegség nagyon súlyos. Antibiotikummal való kezelés nélkül a megbetegedett emberek 9-12%-a meghal, a betegségből felgyógyultak 20%-ánál marad vissza számos maradandó károsodás, mint például halláskárosodás, agykárosodás. A betegeknek ezért azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) biztosít.

Mit tehetünk a meningococcus-betegség megelőzésére?

A meningococcus öt csoportja (ABCWY) ellen van hatékony védőoltás. A 25 éves kor alatti korosztályt és ezen felül a hajlamosító alapbetegségben (léphiány, stb.) szenvedőket, utazókat javasolt oltásban részesíteni. Az oltási séma korosztályonként és oltóanyagonként változik. A hatékony védelem helyesen alkalmazott oltási sorozattal (alapimmunizálás) és ismétlő oltással érhető el. Külön oltóanyag áll rendelkezésre a baktérium B illetve C szerocsoportja ellen valamint kombináltan az A,C,W,Y szerocsoportok ellen.

A védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek (pl. bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok).

Ajánlott továbbá a vakcina olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (pl. léphiányosok).

A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyag receptköteles.

Az oltóanyagokról

A Magyarországon észlelt meningococcus fertőzéseket elsősorban a C és a B csoportú baktérium okozza.

Az 1999/2000-es meningitis járvány során fiatal csecsemőkortól fiatal felnőtt korig adtak oltást, illetve jellemzően ez után a csecsemők, kisgyermekek be lettek oltva. Tehát valószínűleg a tanulóink nagy része élete során már részesült legalább egy védőoltásban. Ezt az oltási könyv alapján tudják a szülők ellenőrizni: kétféle oltóanyaggal történhetett az immunizáció: poliszacharid oltóanyaggal (Mencevax A+C) – ez ma már nincs forgalomban - illetve konjugált meningococcus C oltóanyaggal (Meningitec, Menjugate,NeisVac). Mindkét vakcina kisgyermekkorban való alkalmazás során 3-5 éves védettséget biztosít.

Az utóbbi években évente 10 körüli a N. meningitidis előfordulása. A leginkább érintett korcsoport a 12-26 év közöttiek. Ebben a korosztályban a N. meningitidis hordozása magasabb, életmódjuk (zsúfolt szórakozóhelyek, kollégiumi szállás, csókolódzás, dohányzás) is fokozott kockázatot jelent számukra. A 12-26 év kor közöttieknek ajánlott a meningococcus elleni védelem, de az ÁNTSZ állásfoglalása alapján a jelenlegi járványügyi helyzetben rutinszerű újraoltás nem indokolt.

Azonban a szülők kérhetik gyermekük védőoltásban történő részesítését.

Elérhetőek a

  1. meningococcus C elleni oltóanyagok:

MENINGITEC

MENJUGATE

NeisVac-C

Ezekkel az oltóanyagokkal a serdülők és a felnőttek egyszeri alkalommal oltandók.

 

Hazánkban a meningococcus C elleni védőoltás a hazai tapasztalatok és a nemzetközi ajánlások figyelembevételével az alábbi csoportoknak ajánlott:

– csecsemők;

– zárt közösségekben élő gyermekek és fiatal felnőttek (pl. bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok);

– új közösségbe kerülő 14-25 év közötti fiatalok (beiskolázás előtt);

– egészségi állapotuk miatt (asplenia, HIV-fertőzés, immundeficiencia) fokozott megbetegedési hajlammal rendelkező személyek életkortól függetlenül;

– az invazív betegség szempontjából kockázatos életmódot folytató

(rendszeresen közösen szórakozó, alkoholt és vagy drogot fogyasztó, dohányzó) középiskolás és felsőfokú oktatási intézménybe járó fiatalok számára.

 

  1. meningococcus A C W135 Y kombinált oltóanyagok

MENVEO

NIMENRIX

Ezekkel az oltóanyagokkal a serdülők és a felnőttek egyszeri alkalommal oltandók

 

 

  1. meningococcus B vakcina  

BEXSERO  

Az oltási séma az első oltás beadásának idején betöltött életkortól függ: serdülőknek (11 éves kortól) és felnőtteknek 2 oltás adandó 1 hónap különbséggel. Ez után az emlékeztető oltás szükségessége még nem megállapított.

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarországon az elmúlt évtizedben a B szerocsoport volt a felelős a bejelentett, N.meningitidis által okozott meningococcus meningitisek mintegy 60%-áért. A B csoportú N.meningitidis által okozott megbetegedés ritka, 2000-2013 között évente átlagosan 2-3 regisztrált megbetegedés jutott 1 millió lakosra. A hazai adatokat figyelembe véve a védőoltás elsősorban a csecsemőknek, a két éven aluli kisdedeknek ajánlható egyéni védelem biztosítása céljából, azonban az óvodáskorú gyermekek és a serdülők oltása is megfontolandó. Ajánlott továbbá a vakcina olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt az invazív meningococcus betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (pl. léphiányosok).

 

További infó kérhető az Orvosiban (212-1494/114, krisztina.monostori@bmrg.hu). Lehetőség van szülői igény szerint az oltás/oltások beadatására is.

 

 

Forrás: -www.vacsats.hu.

- meningitis.hu.

- ántsz.hu,

- Epinfo 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgorvosi.blog.hu/api/trackback/id/tr5312059401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása